Antiagregante plachetare naturiste in preventia primara cardio-vasculara (AL-AGREG)
Beneficiar

  • UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE (U.M.F) Cluj-Napoca
  • Str. Emil Isac, Nr.13, 400023 Cluj-Napoca
  • Tel: +40-264-597-256
  • Fax: +40-264-596-585
  • Email: rectoratumf@umfcluj.ro

AUTORITATEA CONTRACTANTA

  • Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)

Încheiat în cadrul Programului PARTENERIATE -Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativă

DIRECTIA DE CERCETARE: 6. Biotehnologii

Director Proiect (CO): Prof.dr.Oprean Radu

Cod proiect: PN-II-PT-PCCA-2013-4-1198

Nr contractului: 191

      Desi anticoagulantele si antiagregantele plachetare de sinteză se situează printre cele mai utilizate medicamente de către specialistul cardiolog, există numeroase studii care atestă un efect similar, exercitat si de extractele obţinute din diverse varietăţi de plante, aparţinând familiei Alliaceae (Allium cepa, Allium sativum, Allium ampeloprasum); acestea conţin compusi organosulfurici cu efect de inhibiţie a agregării plachetare, formaţi prin liza S-alk(en)il-L-cistein-sulfoxidu lui, în prezenţa unei enzime numită aliinază.
       In acest context, un domeniu major de aplicabilitate al acestor extracte naturiste îl reprezintă prevenţia primară în patologia cardio-vasculară.
      Mecanismul molecular de acţiune antiagregantă al extractelor de Alliaceae este parţial elucidat, asumandu-se acţiunii acestor compusi tiosulfinaţi asupra metabolismului acidului arahidonic, având drept consecinţă inhibarea formării de tromboxan A2 si leucotriene.
      Proiectul propus are caracter multidisciplinar, care presupune conjugarea eforturilor specialiștilor Scopul acestui proiect este de a obţine, de a stabiliza si de a standardiza procesul de obţinere al extractului de Allium cepa, cu conţinut ridicat în compusi tiosulfinaţi.
       Intr-o etapă următoare va fi testat efectul antiagregant plachetar al produsului astfel obţinut, prin realizarea unui studiu comparativ al eficacităţii antiagregante si eventualelor reacţii adverse, versus terapia antiagregantă clasică, prin studii in vivo si ex vivo.
       Această temă este de actualitate, avand în vedere numărul mare al pacienţilor cu factori de risc cardio-vascular, care necesită terapie antiagregantă plachetară pentru prevenţia primară.
       Rezultatele originale vor fi brevetate si diseminate pe scară largă prin publicare, comunicare, pagină web si chiar prin prezentare la târguri si expoziţii.
       Rezultatele obţinute în urma cercetărilor în domeniul „extracte de Allium cepa cu efect antiagregant plachetar” vor fi prezentate în cadrul unui workshop organizat în cadrul proiectului.
      

Data inceperii proiectului: 01/07/2014

Data incheierii proiectului: 30/09/2017

Durata proiect (luni): 39

Valoarea totala de la buget: 1.150.000,00

Valoarea totala cofinantare: 172.500,00

Numarul partenerilor in consortiu: 4