Noi strategii pentru imbunatatirea calitatii vietii si supravietuirea pacientilor cu cancer: studii moleculare si clinice a genomului tumoral utilizand apa saracita in deuteriu (GenCanD)
Beneficiar

  • UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE (U.M.F) Cluj-Napoca
  • Str. Emil Isac, Nr.13, 400023 Cluj-Napoca
  • Tel: +40-264-597-256
  • Fax: +40-264-596-585
  • Email: rectoratumf@umfcluj.ro

AUTORITATEA CONTRACTANTA

  • Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)

Încheiat în cadrul Programului PARTENERIATE -Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativă

DIRECTIA DE CERCETARE: 4- Sanatate, 4.1.3 -Metode de investigatie si interventionale bazate pe medicina moleculară si celulară, genomică si proteomică

Director Proiect (CO): Șef Lucr. Dr. Neagoe Ioana

Cod proiect: PN-II-PT-PCCA-2013-4-2166

Nr contractului: 128/2014

      Cancerul este a doua cauză de mortalitate în țările dezvoltate şi cea mai predominantă boală în cazul căreia tratamentul cu citostatice este în continuare cea mai eficientă formă de tratament.
       Cu toate acestea, eficiența tratamentului cu agenți citotoxici şi citostatici este dramatic redusă de capacitatea celulelor tumorale de a dobândi rezistența la respectivi agenţi, aceasta reprezentând aproximativ 90% din eşecul la tratament.
       În principal răspunsul pacienţilor la tratament este influenţat, printre altele, de agenţii terapeutici, dar poate fi îmbunătăţit prin asocierea acestor agenţi cu terapi adjuvante.
       Astfel, ne-am îndreptat atenţia asupra efectelor benefice, în curs de evaluare, ale apei sărăcite în deuteriu care ar putea îmbunătăţii calitatea vieţii pacienţilor în cursul tratamentului cu citostatice.
       În acest proiect ne dorim să dezvoltăm un model de cercetare translaţională, care să facă legătura dintre descoperirile ştiinţifice fundamentale şi practica clinică, abordând proiecul într-o manieră specifică: de la patul bolnavului în laborator şi înapoi la patul bolnavului.
       Proiectul urmărește crearea acestui model bazat pe rezultatele obținute în cercetarea fundamentală, in vitro, pe culturi celulare tumorale, care vor fi validate pe modele animale (canine și feline), apropiate din punct de vedere al genomicii tumorale, de modelul genomic uman.
       Datorită similitudinilor în transformarea malignă a acestor specii, la nivelul genelor implicate în mecanismele apoptotice și ale progresiei tumorale, proiectul propune stabilirea unui studiu clinic de faza întâi pe un număr prestabilit de pacienți conform normelor europene, cu suferință oncologică avansată și diferite tipuri și localizări tumorale.
       Rezultatele acestui studiu se vor materializa în brevete la nivel național și european, publicații științifice cu factor de impact mai mare decât 3 și promovarea produsului final pe piețele comerciale pentru sănătate.
       Cele trei direcții majore ale cercetării propuse vin în sprijinul dezvoltării de compuși de nouă generație pentru tratamentul personalizat al cancerului, utilizând metode de analiză de înaltă sensibilitate și stabilirea conceptului de terapii combinate pentru transformarea cancerului într-o boală cronică netransmisibilă conform criteriilor OMS.
       Deoarece defectele care apar în căile apoptotice sunt responsabile pentru rezistenţa la chimioterapie, studiile pe culturi celulare ne vor permite să explorăm mecanismele implicate în terapia anti-tumorală, combinând compuşii investigaţi cu apă sărăcită în deuteriu- depleted deuterium water – DDW.
       Scopul acestui proiect este îmbinarea cercetării translaţionale cu cea fundamentală.
       Folosind cercetarea fundamentală vom putea investiga mecanismele moleculare implicate în procese de bază, cum ar fi proliferarea celulară, repararea ADN-ului, apoptoza, generarea de specii reactive de oxigen sau diferitele modele de mutaţii care apar la nivelul ADN-ului, folosind secvenţiere de noua generaţie, dar şi impactul lor asupra dezvoltării şi progresiei cancerului şi asupra răspunsului la chimioterapie în prezenţa/absenţa DDW.
       Analizele de secvenţierea de nouă generaţie şi proteomica vor aduce informaţii noi şi vor ajuta la generarea unui profil tumoral, care va avea un impact important asupra depăşirii rezistenţei la terapie.
       Obiectivul global al proiectului de cercetare GenCanD este stabilirea unei metode solide de analiză şi corelarea datelor clinice cu cele din studiile in vitro şi pe modele animale, care pot duce la noi scheme terapeutice, dar şi la descoperirea unor noi substanţe care pot îmbunătăţii calitatea vieţii pacienţiilor care urmează tratament cu citostatice.
      

Data inceperii proiectului: 01/07/2014

Data incheierii proiectului: 30/09/2017

Durata proiect (luni): 39

Valoarea totala de la buget: 1.250.000,00

Valoarea totala cofinantare: 187.500,00

Numarul partenerilor in consortiu: 5